صنعت داربست درجهان
تحقیقات بازار داربست نشان می دهد که ارزش بازار جهانی داربست در سال 2021 به 52.2 میلیارد دلار رسید و پیش بینی می شود تا سال 2031 به 81 میلیارد دلار برسد که با رشد 4.6 درصدی از سال 2022 تا 2031 همراه است. این سازه موقتی است که برای حمایت از خدمه و کارگران استفاده شود. ترکیب تخته های چوبی و میله های فلزی مانند آلومینیوم و فولاد ساخت داربست را تشکیل می دهد.
کاربرد داربست درجهان درموارد زیراست:
داربست در فضاهای ساخت و ساز برای دسترسی پیشرفته به مناطق استفاده می شود. برای پشتیبانی از سازه ها، سیستم های شبکه، سازه های متحرک، صندلی ها و موانع استفاده می شود. برای کمک به کارهای تمیز کردن، ساختن، تعمیر و نوسازی استفاده می شود. داربست جزء ضروری و جدایی ناپذیر تقریباً تمام پروژه های ساختمانی است و از دوران باستان که اولین سازه ها ساخته یا بازسازی یا رنگ آمیزی شده اند مورد استفاده قرار گرفته است. انواع داربست با نوع کار ساخت و ساز برای دسترسی به سازه در ارتفاع در طول ساخت و ساز متفاوت است. گاهی اوقات برای حمایت از کارگران و ابزار آن ها استفاده می شود، اما در موارد دیگر برای تحمل بارهای قابل توجه از مصالح ساختمانی مانند آجر، بلوک، گچ بری، یا بتن ریخته شده در محل استفاده می شود.
با توجه به افزایش شهرنشینی و رشد جمعیت، تقاضا برای سیستم داربست برای نوسازی، ساخت و ساز ساختمان های جدید و بسیاری از کاربردهای دیگر را افزایش داده و باعث رشد صنعت جهانی داربست شده است. حدود 65 درصد از صنعت ساخت و ساز بر روی داربست کار می کنند و سالانه 4500 جراحت و 60 مرگ و میر را تنها در ایالات متحده تجربه می کنند. ایمنی داربست مهم است زیرا می تواند به جلوگیری از تکرار حوادث در محل کار کمک کند. با الزامات پایه داربست برای ایمن نگه داشتن کارگران مانند بازرسی، آموزش و کنترل بهتر، تیم های خط مقدم می توانند ایمنی داربست را تضمین کنند و در مورد ایجاد فرهنگ ایمنی فعال باشند.
صنعت داربست درایران
صنعت داربست در ایران از جایگاه ویژهای برخوردار است، به ویژه در بخش ساخت و ساز که برای کارفرمایان اهمیت بسیاری دارد. با این حال، این صنعت با چالشهایی مواجه است. تولیدکنندگان این صنعت را اغلب تولیدکنندگان لوله و ملزومات داربست مانند بست داربست، اتصال و… تشکیل میدهند. هر چند که برخی تولیدکنندگان جدید، داربستهای جدید و ایمن را طراحی کردهاند، اما به دلیل مشکلاتی که در این صنعت وجود دارد، نتوانستهاند به تولید انبوه محصولات خود برسند.
صنعت داربست در ایران نسبت به جهان، رشد بسیار ضعیفی داشته است. به همین سبب، این صنعت در خیلی از حوزهها پیشرفت کافی را نداشته است. برای مثال، در حوزه ایمنی، اقدامات لازم صورت نگرفته و در خیلی از مواردبه استانداردهای دیگر کشورها وهم چنین تجربه بیشترآن ها توجهی نمی شود . با وجود کارشناسان ایمنی بسیار در ایران، هنوز شاهد حوادث ناگوار در این صنعت هستیم که بخش زیادی از آن مربوط به عدم آگاهی کارگران از خطرات واستفاده از محصولات تقلبی و غیراستانداردتوسط کارفرما است.
بسیاری از جوانان به دلیل حوادث بیشمار شغل داربست بندی، علاقهای به ورود به این شغل ندارند. همچنین، با توجه به حوادث، کسانی که از باتجربههای این شغل محسوب میشوند نیز به دلیل حوادث، از بین میروند و روز به روز کمبود نیروی متخصص در این صنعت پر رونق دیده میشود. ایجاد قوانین بازدارنده ونظارت براجرای آن در ساختمان سازی باعث کمترشدن حوادث شده و توجه نیروی کاررا جوان و مجرب به سمت این صنعت جلب می کند وباعث رونق اقتصادی کشور نیز می شود.
استانداردهای جدید در صنعت داربست وجود دارد، اما داربستهای سنتی همچنان در استفاده هستند و عمر آنها حتّى به ۵۰ سال میرسد. در نتیجه، منطقی نخواهد بود که آنها را با استانداردهای جدید منطبق کرد. به علاوه، مثلاً کمربند در داربستهای سنتی در برخی مواقع بسیار دست و پا گیر است و منجر به سقوط میشود. در حالی که داربستهای جدید طبق استانداردهای جهانی طراحی و تولید شدهاند که در ایران هنوز جایگاهی ندارند و هیچ قانونی برای استفاده از آنها وضع نشده است.
با توجه به نقش مهم صنعت داربست در اشتغال کارگران و اقتصاد کشور، دولت و بخش خصوصی باید از این صنعت حمایت کنند وتوجه بیشتری به آن داشته باشند ؛ در غیر این صورت، در سالهای آینده با مشکلات بیشتری مواجه خواهیم شد و این صنعت پر رونق به مرور از بین خواهد رفت.